José maakt kabeljauw klaar. Portugezen kunnen dit op 365 manieren bereiden. Dit is er 1 van.
Ingrediënten
voor 4 personen:
2 stokvis steaks ~600gr
4 grote aardappelen
Zout (naar smaak)
2 grote uien
1 teentje knoflook
1,5 dl olijfolie
4 eieren
12 zwarte olijven
1 takje peterselie
Bereiding
Begin met de bereiding van de Bacalhau (stokvis), die reeds op voorhand ontzout is. Dompel de vis onder in een pan met water. Breng het vervolgens op het vuur aan de kook, na 5 tot 7 minuten te hebben gekookt, haal de vis onmiddellijk uit de pan.
Verwijder huid, graten en schilfer in dunne plakjes.
Kook gehalveerde aardappelen met schil in gezouten water. Giet het water af, laat het iets afkoelen, verwijder het vel en snijd de aardappelen in plakken van bijna 0,5 cm.
Snijd de ui in plakjes (halve maan) en hak de knoflook fijn en bak deze bruin in olijfolie. Voeg vervolgens de stokvis toe en meng.
Neem een verwarmde ovenschotel, giet wat olijfolie op de bodem en lepel een laagje van de vis met ui in de schotel. Voeg daarboven de aardappelen en daartussen stukjes gekookt ei. Herhaal dit een paar keer tot de schotel gevuld is. Voeg wel geen ei toe aan de bovenste laag want dat zou daarna uitdrogen in de oven.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15 minuten.
Haal de bakplaat uit de oven, verdeel de laatste plakjes gekookte eieren op het gerecht samen met zwarte olijven. Strooi er gehakte peterselie over en serveer de Bacalhau à Gomes de Sá nu terwijl het heel warm is.
Flija is een gerecht bereid met een saç, dat is een speciale grote pan met verwarmde deksel), een specialiteit die overal in Kosovo wordt klaar gemaakt