Sapore e amore kookboek
Uniek kookboek!
Bestel nu
Recente Recepten
Auberginebootjes
Auberginebootjes
Keskek
Keskek
Flija, Kosovaars gerecht
Flija, Kosovaars gerecht
Oekraïnse Borsjt
Oekraïnse Borsjt
logo Sapore e amore
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact
logo Sapore e amore
Deelnemen?
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact

Berkoukes

Vimeo Thumbnail
Rahma haar oma, Yamna, maakt Berkoukes, dat is een Algerijns gerecht dat ze leerde bereiden toen ze 12 was.

Ingrediënten

Voor de saus

  1. 1 ui in blokjes snijden
  2. Beetje vlees klein snijden
  3. Olie
  4. 1 verse tomaat in blokjes snijden
  5. Koriander en peterselie
  6. Beetje knoflook
  7. Zout
  8. Peper
  9. Kurkuma
  10. Ras el hanout
  11. 1 glas kikkererwten
  12. 1 handvol Gedroogde bonen 
  13. 1 handvol linzen 
  14. 1 koffie lepel tomatenpuree
  15. 1 aardappel, 1 wortel, 1 raap, halve courgette in blokjes snijden, 1 peper

Berkoukes

  1. 500 gr Bloem 
  2. 500gr griesmeel

Bereiding

Voor de saus

  1. Meng de kruiden, de ui, het vlees en de verse tomaat bij elkaar en braad aan.
  2. Doe dan ongeveer 1 liter warm water bij, samen met de kikkererwten, gedroogde bonen, linzen.
  3. Voeg dan de tomatenpuree, aardappel, wortel, raap, halve courgette en de peper toe.
  4. Voeg water bij en laat ongeveer 1,5 uur koken op een laag vuur.

Berkoukes

  1. Begin met een halve glas dikke griesmeel in een ruime kom. Strooi er een beetje bloem overheen en besprenkel lichtjes met water.
  2. Rol het mengsel voorzichtig met je handpalmen tot kleine bolletjes, de zogenaamde berkoukes.
  3. Herhaal deze handeling, terwijl je steeds bloem en griesmeel toevoegt, totdat alles is verwerkt tot kleine bolletjes.
  4. Doe de berkoukes in de bovenste pan van een couscous-stoompan. Stoom ze gedurende een half uur.
  5. Giet de gestoomde berkoukes in een grote kom en werk ze los met je handpalmen. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
  6. Je kunt de afgekoelde berkoukes laten drogen om ze later te gebruiken, of direct verwerken in een gerecht.
  7. Voeg de berkoukes toe aan een saus naar keuze. Laat ze koken en blijf regelmatig roeren totdat de saus goed in de bolletjes is ingetrokken. Smullen maar!

Extra Kruiden (Optioneel)
Je kunt speciale kruiden toevoegen om de smaak te verrijken. Een traditionele mengeling kan bestaan uit: napta, fliyou, za’atar, timerssat.

Deze kruiden worden vaak handgemaakt en komen rechtstreeks uit Algerije, via familieleden of lokale markten.


Bekijk ook deze andere recepten:

Keskek

Keskek

Keskek is een Turks gerecht gemaakt met gebroken tarwe en kip maar Nursel maakt het met stoofvlees.
Oekraïnse Borsjt

Oekraïnse Borsjt

Makhar zijn oma kookt voor hem borsjt, een typisch gerecht van hun moederland. Het is een soort van mooie rode krachtige soep.
Italiaanse koekjes

Italiaanse koekjes

Mirella bereidt Italiaanse zoetigheid voor haar kleinzoon Emanuele
Volg ons op Instagram
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact
© Alle rechten voorbehouden 2025 - Privacyverklaring