Fatima maakt Filhós da Beira, een Portugees gebak.
Ingrediënten
thee: 200 ml water, 2 kaneelstokjes, 1 theelepel kaneelpoeder
16 eieren
400 gram suiker
1,6 kg bloem (wit banketbakkersbloem)
250 ml olijfolie
1 eetlepel boter
80 ml águardente( grappa of eau de vie)
40ml anijs( ouzo of sambuca)
2 blokjes bakkersgist
1 koffielepel fijn zout
1 – 2 geperste appelsienen
Olie in een pan om in te bakken
Bereiding
Laat op zacht vuur het water met de kaneelstokken en kaneelpoeder zachtjes sudderen(10 - 15minuten)
Het eigeel scheiden van het ei en mengen met de suiker. Laten kloppen gedurende 10 - 15 min.
Wanneer de eieren met de suiker geklopt zijn (mooi lichtgeel van kleur) voeg de vloeistoffen erbij (= gesmolten of zachte boter, águardente en anijs, appelsiensap en olijfolie)
Los de bakkers gist op in de lauwe thee van kaneel en voeg deze ook toe.
Voeg geleidelijk de bloem toe aan het geheel en meng ook het zout in een beetje bloem om deze beter te verspreiden. Alles is goed gemengd als het deeg luchtbellen vormt.
Wanneer alles gemengd is het deeg in een ingevette kom leggen en afdekken met een doek. Laten rijzen tot het volume tweemaal zo groot geworden is (dit duurt ongeveer 2 - 3 uur).
Maak je handen regelmatig een beetje nat met olijfolie zodat het deeg niet op je handen kleeft en trek kleine stukjes uit het deeg en probeer deze telkens op je hand uit elkaar te trekken maar zo dat de randen iets dikker blijven dan in het midden. Bak in de hete olie. Smakelijk.