Makhar zijn oma kookt voor hem borsjt, een typisch gerecht van hun moederland. Het is een soort van mooie rode krachtige soep.
Ingrediënten
Kip (bijvoorbeeld kippenbouten)
Rode biet (grof geraspt)
Aardappelen (in blokjes gesneden)
Witte kool (in dunne reepjes gesneden)
Wortel (grof geraspt)
Ui (fijn gesneden en één hele ui voor de bouillon)
Tomaten (in blokjes gesneden)
Paprika (in blokjes gesneden)
Gekookte of ingeblikte bonen
Vers citroensap
Tomatenpuree
Zonnebloemolie
Knoflook (fijngehakt of geperst)
Zout en suiker (naar smaak)
Zwarte peper (gemalen)
Laurierblad
Zure room (voor serveren)
Verse dille (voor garnering)
Bereiding
Kipbouillon bereiden
Vul een grote pan met koud water, voeg de kip toe en breng aan de kook. Zodra het water kookt, verwijder je het schuim met een schuimspaan. Leg een hele ui in de bouillon en laat dit 30 minuten zachtjes koken op laag vuur.
De sofrito (gebakken groenten) maken
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan.
• Fruit de fijngesneden ui tot hij goudbruin is.
• Voeg de geraspte wortel toe en bak ongeveer 5 minuten.
• Doe de geraspte rode biet erbij en bak nog 5 minuten.
• Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en paprika toe.
• Druppel wat citroensap over het mengsel om de kleur van de rode biet te behouden. Breng op smaak met zout en suiker.
• Voeg 3-4 eetlepels bouillon toe uit de pan, dek de koekenpan af en laat de groenten 20 minuten sudderen. Voeg op het eind de knoflook toe.
De soep samenstellen
Na 30 minuten haal je de kip en de hele ui uit de bouillon. De ui kan worden weggegooid, want die heeft zijn smaak afgegeven. Laat de kip even afkoelen, haal het vlees van het bot en snijd het in blokjes.
De borsjt verder bereiden
• Voeg de aardappelblokjes toe aan de bouillon en kook ze ongeveer 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
• Doe de fijngesneden witte kool, de bonen en het kippenvlees in de pan. Laat dit nog 10 minuten zachtjes koken.
Op smaak brengen en serveren
Voeg naar smaak zwarte peper, laurierblad en zout toe. Laat de borsjt nog even kort doorkoken en zet het vuur dan uit. Laat de soep 15 minuten rusten, zodat alle smaken goed mengen.
Serveer de borsjt met een lepel zure room en garneer met fijngehakte dille.