Sapore e amore kookboek
Uniek kookboek!
Bestel nu
Recente Recepten
Auberginebootjes
Auberginebootjes
Keskek
Keskek
Flija, Kosovaars gerecht
Flija, Kosovaars gerecht
Oekraïnse Borsjt
Oekraïnse Borsjt
logo Sapore e amore
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact
logo Sapore e amore
Deelnemen?
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact

Oekraïnse Borsjt

Vimeo Thumbnail
Makhar zijn oma kookt voor hem borsjt, een typisch gerecht van hun moederland. Het is een soort van mooie rode krachtige soep.

Ingrediënten

  • Kip (bijvoorbeeld kippenbouten)
  • Rode biet (grof geraspt)
  • Aardappelen (in blokjes gesneden)
  • Witte kool (in dunne reepjes gesneden)
  • Wortel (grof geraspt)
  • Ui (fijn gesneden en één hele ui voor de bouillon)
  • Tomaten (in blokjes gesneden)
  • Paprika (in blokjes gesneden)
  • Gekookte of ingeblikte bonen
  • Vers citroensap
  • Tomatenpuree
  • Zonnebloemolie
  • Knoflook (fijngehakt of geperst)
  • Zout en suiker (naar smaak)
  • Zwarte peper (gemalen)
  • Laurierblad
  • Zure room (voor serveren)
  • Verse dille (voor garnering)

Bereiding

  • Kipbouillon bereiden

Vul een grote pan met koud water, voeg de kip toe en breng aan de kook. Zodra het water kookt, verwijder je het schuim met een schuimspaan. Leg een hele ui in de bouillon en laat dit 30 minuten zachtjes koken op laag vuur.

  • De sofrito (gebakken groenten) maken

Verhit zonnebloemolie in een koekenpan.
• Fruit de fijngesneden ui tot hij goudbruin is.
• Voeg de geraspte wortel toe en bak ongeveer 5 minuten.
• Doe de geraspte rode biet erbij en bak nog 5 minuten.
• Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en paprika toe.
• Druppel wat citroensap over het mengsel om de kleur van de rode biet te behouden. Breng op smaak met zout en suiker.
• Voeg 3-4 eetlepels bouillon toe uit de pan, dek de koekenpan af en laat de groenten 20 minuten sudderen. Voeg op het eind de knoflook toe.

  • De soep samenstellen

Na 30 minuten haal je de kip en de hele ui uit de bouillon. De ui kan worden weggegooid, want die heeft zijn smaak afgegeven. Laat de kip even afkoelen, haal het vlees van het bot en snijd het in blokjes.

  • De borsjt verder bereiden

• Voeg de aardappelblokjes toe aan de bouillon en kook ze ongeveer 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
• Doe de fijngesneden witte kool, de bonen en het kippenvlees in de pan. Laat dit nog 10 minuten zachtjes koken.

  • Op smaak brengen en serveren

Voeg naar smaak zwarte peper, laurierblad en zout toe. Laat de borsjt nog even kort doorkoken en zet het vuur dan uit. Laat de soep 15 minuten rusten, zodat alle smaken goed mengen.

Serveer de borsjt met een lepel zure room en garneer met fijngehakte dille.

Eet smakelijk!

Bekijk ook deze andere recepten:

Potaje de garvanzos

Potaje de garvanzos

Potaje de garvanzos is een stoofschotel van kikkererwten
Berkoukes

Berkoukes

Rahma haar oma, Yamna, maakt Berkoukes, dat is een Algerijns gerecht dat ze leerde bereiden toen ze 12 was.
Oekraïnse koteletten

Oekraïnse koteletten

In Oekraïne noemt men hamburgers blijkbaar koteletten. Ze zijn dan ook heel gezond want zitten boordevol groenten.
Volg ons op Instagram
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact
© Alle rechten voorbehouden 2025 - Privacyverklaring